Atceros to dienu, kad sapratu, ka parastais biroja darbs nav mans ceļš. Sēdēju pie datora, skatījos uz bezgalīgajām Excel tabulām un jutu, kā smadzenes lēnām pūst. Tieši tad mans draugs ieteica pamēģināt kaut ko citu. Es ilgi vilcinājos, bet vienā vakarā, kad lietus sitās pret logu un istabā bija tik kluss, ka dzirdēju savu pulsa sitienu, es atvēru pirmo azartspēļu vietni. Sākumā tā bija tikai ziņkārība, bet ātri vien es sapratu, ka šī nav vieta, kur paļauties uz veiksmi – šī ir vieta, kur strādā galva. – tā bija pirmā mājaslapa, kurā es sāku saprast, ka azartspēles nav tikai par nejaušību, bet gan par matemātiku, statistiku un psiholoģiju. Es sāku kā zaudētājs, kā jau visi, bet ātri vien sapratu, ka, ja gribu nopelnīt, man jākļūst par profesionāli.
Es pavadīju nākamos mēnešus, mācoties kā traks. Lasīju grāmatas par varbūtību teoriju, skatījos tūkstošiem stundu video par to, kā citi spēlētāji pieņem lēmumus, un analizēju katru savu kļūdu. Nebija viegli. Bija naktis, kad es zaudēju visu, ko biju nopelnījis nedēļas laikā. Bija brīži, kad gribējās mest plinti krūmos un atgriezties pie tā bezjēdzīgā biroja darba. Bet kaut kas mani turēja – iekšējā pārliecība, ka es varu būt labāks. Es sāku pierakstīt katru savu likmi, katru lēmumu un katru rezultātu. Manā datorā izveidojās milzīga datubāze, kurā es analizēju savus panākumus un neveiksmes. Pēc sešiem mēnešiem es jau zināju, ka mans vidējais laimests ir lielāks nekā mana vidējā alga vecajā darbā.
Protams, ka mans ceļš nebija taisns. Bija periods, kad es zaudēju četras nedēļas pēc kārtas. Es atceros to sajūtu – sēdi pie ekrāna, rokas svīst, sirds dauzās kā traka, bet tu turpini, jo zini, ka statistika ir tavā pusē. Profesionāls spēlētājs nebaidās no zaudējumiem, viņš tos uzskata par investīcijām pieredzē. Tā es sev teicu katru rītu, kad atvēru acis. Es izstrādāju savu sistēmu – es nekad neliku vairāk par 5% no sava bankrolla vienā likmē, vienmēr izvēlējos spēles ar augstāko atdeves procentu un izvairījos no emocijām. Emocijas ir lielākais ienaidnieks. Kad jūti, ka veiksme novēršas, tu sāc darīt stulbības – likt lielākas summas, mēģināt atspēlēties, sekot zaudējumiem. Es iemācījos pārvarēt šo instinktu.
Reiz man bija diena, kas mainīja visu. Sāku ar nelielu summu, apmēram 200 eiro. Spēlēju blackjack, jo tur ir vismazākā mājas priekšrocība. Pirmās pusstundas gāja slikti – es biju zaudējis gandrīz pusi. Bet es paliku mierīgs, sekotu savai stratēģijai un gaidīju. Un tad sākās – viena laba kārts, otra, desmitā. Kāršu skaitīšana ir mans noslēpums. Ne tāda kā filmās, bet gan vienkārša sistēma, kas ļauj saprast, kad klājā ir daudz augsto kāršu. Tajā vakarā es pacēlu savu bankrollu no 200 līdz 3400 eiro sešu stundu laikā. Sajūta bija neaprakstāma – ne jau tāpēc, ka nauda, bet gan tāpēc, ka mana sistēma strādāja. Tas bija apliecinājums, ka es esmu uz pareizā ceļa.
Tagad es dodos uz kazino kā uz darbu. Es zinu, ka vidēji mēnesī es nopelnu ap 5000–7000 eiro, bet ir mēneši, kad sanāk divreiz vairāk. Galvenais ir disciplīna. Es neļauju sev pārspīlēt, pat ja jūtos kā uzvarētājs, kurš nevar zaudēt. Tāpēc man ir stingri noteikumi – katru dienu es nosaku limitu, ko esmu gatavs zaudēt, un limitu, ko vēlos sasniegt. Kad sasniedzu mērķi, es izslēdzu datoru un dodos pastaigā. vavsda vairs nav tikai vietne, kurā es spēlēju – tā ir mana darba vieta, mana studija, mana laboratorija. Es pazīstu katru tās spēli, katru bonusa nosacījumu un katru kļūdu, ko citi spēlētāji pieļauj. Man patīk skatīties, kā iesācēji liek naudu uz sarkanu vai melnu un cer, ka veiksme viņus uzsmaidīs. Es smaidu, jo zinu, ka veiksmes nav – ir tikai aprēķins.
Protams, ir arī neveiksmīgas dienas. Pirms divām nedēļām es zaudēju 1200 eiro divu stundu laikā. Tā notiek. Es piecēlos no galda, uzvārīju kafiju, paskatījos pa logu un atgādināju sev, ka šis ir tikai viens no daudziem soļiem. Nākamajā dienā es atgriezos un nopelnīju 1800. Tā ir mana ikdiena. Es vairs neuztveru to kā azartu – tā ir stratēģija, matemātika un psiholoģija. Kad kāds man jautā, vai es baidos zaudēt, es atbildu – nē, jo es zinu, ka ilgtermiņā es esmu ieguvējs. Un tas nav augstprātīgi, tā ir taisnība.
Manā ziņā lielākais izaicinājums nav pati spēle, bet gan cilvēki apkārt. Draugi un ģimene bieži nesaprot, ko es daru. Viņi domā, ka es esmu atkarīgs vai ka esmu zaudējis kontroli. Bet es vienmēr saku – es nekad nespēlēju ar naudu, kuras zaudējumu nevaru atļauties. Man ir uzkrājumi, investīcijas un plāns B. Azartspēles man ir kā bizness, nevis hobijs. Tāpēc es nebaidos runāt par to atklāti. Es pat reiz uzrakstīju nelielu grāmatu par savu pieredzi, bet neatradu izdevēju, jo tēma ir pārāk pretrunīga. Bet tas neko nemaina – es turpinu darīt savu darbu.
Kopumā esmu apmierināts ar savu izvēli. Protams, ka daudzi neticēs, ka ir iespējams nopelnīt no azartspēlēm ilgtermiņā. Un viņiem ir taisnība – 99% spēlētāju zaudē. Bet tas ir tāpēc, ka viņi spēlē, nevis strādā. Viņi cer uz veiksmi, nevis izmanto stratēģiju. Es katru rītu pieceļos ar domu, ka šodien es atkal sēdīšos pie sava galda, atvēršu iecienītāko vietni un darīšu to, ko protu vislabāk – pelnīšu naudu ar savu prātu. vavsda man ir devusi iespēju dzīvot tā, kā es vēlos – bez priekšniekiem, bez modinātājiem un bez liekas stresa. Jā, ir dienas, kad gribas padoties, bet tās ir retas. Lielākoties es jūtos kā cilvēks, kurš ir atradis savu aicinājumu.
Tāpēc mans padoms ikvienam, kas vēlas kļūt par profesionāli – nesāciet, kamēr neesat izlasījuši vismaz desmit grāmatas par varbūtību un statistiku. Un, kad sāksiet, neļaujiet emocijām pārņemt kontroli. Esiet auksti un racionāli. Un vēl – nekad nedomājiet, ka esat pārāk gudri, jo kazino vienmēr ir priekšrocība. Bet, ja zināt, kā to samazināt, jūs varat uzvarēt. Es to daru katru dienu, un es neplānoju apstāties. Tā ir mana dzīve, mans darbs un mans veids, kā justies dzīvam. Un, ziniet, beigās svarīgākais nav nauda. Svarīgākais ir sajūta, ka esat pārspējuši sistēmu. Un tā ir sajūta, par kuru ir vērts cīnīties.